Det amerikanske legemiddelverket advarer mot alvorlige bivirkninger ved bruk av en kolesterolmedisin som brukes av over 350.000 nordmenn.
Oppdatert 25.03.2010, kl. 04:24
Legemiddelet Simvastatin brukes for å senke kolesterolnivået i blodet og redusere faren for hjerteinfarkt.
En ny amerikansk undersøkelse viser at høye doser kan føre til muskelskader og, i sjeldne tilfeller, nyreskader som i verste fall kan være dødelige.
Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ber nå pasienter som tar en daglig dose på 80 milligram om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på bivirkningene, skriver Daily Telegraph.
FDA har også gitt ut en liste over andre legemidler som ikke bør skrives ut til pasienter på høye doser Simvastatin. Kan føre til nyresvikt
FDA undersøkte drøyt 6000 pasienter i seks år. Den ene gruppen tok daglige doser på 80 milligram, mens den andre tok doser på 20 milligram.
52 av pasientene på høye doser utviklet muskelsykdommen myopati, og elleve av dem utviklet den farligste formen for myopati, rhabdomyolyse, som kan føre til nyresvikt og død.
Blant pasientene som tok lave doser, utviklet bare én myopati, og ingen rhabdomyolyse.
FDA oppfordrer pasienter som opplever muskelsmerter, svakhet, mørk eller rødfarget urin eller uventet trøtthet til å kontakte lege.
Brukes av 350.000 i Norge
Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.
– Vi er kjent med det. Det er fortsatt noe som ikke er helt avklart, men det er relevant og interessant fordi Simvastatin brukes av fryktelig mange personer i Norge, sier Retterstøl til NRK.no.
I 2009 fikk 356.615 personer Simvastatin i Norge. Blant dem var 188.204 menn.
Legemiddelverket har fortsatt ikke bestemt seg om de vil gå ut med nærmere informasjon eller en advarsel til norske pasienter.
– Vi vurderer det. Vi må se på dette litt nærmere, det har vært mange studier på dette feltet. Men tendensen er der, og problemstillingen er kjent, sier Retterstøl. Anbefalt av NAV og Legemiddelverket
Daglige doser på 80 milligram er bare anbefalt for pasienter med høy risiko for hjertesykdommer.
– Jo høyere dose en person får, jo større er sjansene for bivirkninger. Det er usikkert om det er verre for Simvastatin enn for andre statiner. De virker likt, men er forskjellige virkestoffer, sier Retterstøl.
I 2006 ble Simvastatin anbefalt som foretrukket legemiddel av Legemiddelverket og NAV.
– Den gangen var Simvastatin det legemiddelet som hadde best dokumentasjon, og som var det billigste. Nå er det to statiner som er foretrukne, opplyser Retterstøl.
Underrapportering Fra Simvastatin kom på markedet i Norge i 1990 og frem til i dag, er det rapportert om 903 bivirkninger. 303 av dem klassifiseres som alvorlige, 600 som lite alvorlige.
– Mange tilfeller blir ikke rapportert inn, så tallet illustrerer ikke hvor mange tilfeller det faktisk er i Norge. En ny ordning som ble innført for en måned siden gjør at pasienter kan rapportere bivirkninger rett til Legemiddelverket uten å gå til legen. Vi håper det blir benyttet, sier Retterstøl.
Alvorlige bivirkninger som fører til nyresvikt og muligens død er imidlertid sjeldne.
– Det skjer ikke ofte. Én av 100.000 personer kan få det, sannsynligvis færre. Ved alvorlige bivirkninger kan det haste å slutte med medisinen. Får man kraftige muskelsmerter, bør man gå rett til legen, sier Retterstøl.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar