Opplæringspenger

Om opplæringspenger

I følge folketrygdloven § 9-1 er formålet med opplæringspenger å kompensere for bortfall av arbeidsinntekt i forbindelse med pleie av alvorlig syke barn og nære pårørende i livets sluttfase.
Det er folketrygden som yter opplæringspenger. Ytelsen gis etter de samme reglene som for sykepenger, med unntak av reglene om ventetid. Folketrygden yter feriepenger av opplæringspenger til arbeidstakere på 10,2 % av stønaden de første tolv uker. Dette går fram av folketrygdloven § 9-16 og § 9 17.


Generelle vilkår

Det er en opptjeningstid for å få rett til opplæringspenger, jf. folketrygdloven § 9-2. Opptjeningstiden består i at medlemmet må ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før fraværet fra arbeidet.
I følge folketrygdloven § 9-3 første ledd må medlemmet ha tapt pensjonsgivende inntekt ved fravær fra arbeidet på grunn av pleie av barn eller nær pårørende. Videre er det et krav om en minsteinntekt på minst 50 % av grunnbeløpet.
Som hovedregel er det et vilkår at medlemmet oppholder seg i Norge, jf. folketrygdloven § 9 4.


Nødvendig opplæring

Det ytes opplæringspenger til medlem som gjennomgår nødvendig opplæring ved en godkjent helseinstitusjon eller deltar på foreldrekurs ved et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter for å kunne ta seg av og behandle barn med funksjonshemning eller langvarig sykdom. Dette går fram av folketrygdloven § 9-13. Opplæringspenger kan gis selv om barnet har fylt 18 år. Det må legges fram legeerklæring om at opplæringen er nødvendig for å få rett til opplæringspenger, jf. folketrygdloven § 9-14 tredje ledd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg