torsdag 10. mars 2016

Gravid kvinne testet positivt på zikaviruset i Norge

Minst en gravid kvinne i Norge har testet positivt på Zikaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet.

https://gfx.nrk.no/VBAVNd954ts7NGzDsbT25wfdzVeK4G4C4trJybpbiDaw
ZIKAVIRUS KAN SKADE FOSTERET:
Gravide som har oppholdt seg i område
som er berørt av zika-utbruddet,
anbefales å bli fulgt opp av
helsetjenesten etter hjemkomsten,
ifølge Folkehelseinstituttet.
Foto: Felipe Dana / Ap
Til sammen 50 prøver er analysert siden de fostermedisinske sentrene begynte å tilby tester her i landet i februar. – Tre har testet positivt, sier overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet til NTB. Han bekrefter at det er én eller flere gravide blant de tre, men vil av personvernshensyn ikke si hvor mange det er.

– Fraråder gravide å reise Smittevernlege Jørgen Vildershøj Bjørnholt ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelsinstituttet ber gravide tenke seg om før de legger ut på reise til områder med zika-utbrudd.
Overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet.
Smittevernlege
 Jørgen Vildershøj Bjørnholt
ved Folkehelsinstituttet Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Det vil alltid være en personlig vurdering om man må reise eller ikke, men ut ifra dagens viten fraråder vi gravide å feriere i utsatte områder, sier Bjørnolt til NRK.
Han har ingen flere opplysninger om hvor i landet den smittede kvinnen kommer fra eller hvor hun kan ha blitt smittet, men sier det er naturlig å anta at hun har reist i områder med zika-smitte.
– Det vi vet så langt er at det trolig er en sammenheng mellom zika-viruset og forekomsten av mikrokefali, som er en nevrologisk tilstand der barn fødes med små hoder, noe som kan få konsekvenser for hjernens funksjon.
– Risikoen er antageligvis liten
Hvor stor risikoen er og når du må være infisert for at barnet skal få en misdannelse, vet vi foreløpig ikke. Risikoen er antageligvis liten, men absolutt til stede, sier smittevernlegen.
– Hvilke råd vil du gi til gravide som har vært på reise i zika-infiserte deler av verden?
– Gravide bør kontakte fastlege for videre henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin. For zika-smittede som ikke er gravide er dette en relativ mild sykdom som ikke vil få noen konsekvenser for din videre helse, sier Bjørnholt.

Les også: Zika-vaksine kan være klar til høsten

FHI: Gravide får tett oppfølging
Gravide som har oppholdt seg i områder som er berørt av zika-utbruddet, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Kvinnen vil bli henvist til ett av landets fem fostermedisinske sentre for oppfølging og testing.
– Den gravide vil i en slik situasjon naturlig nok være engstelig og ha behov for rådgiving og en vurdering av om det er behov for videre oppfølging, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Les også: Forskere kan ha funnet kobling mellom zika og nervesykdom

Ultralyd kan avdekke fosterskade
Zikaviruset knyttes til mikrokefali hos fosteret, hvor hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrelse. Hvis en gravid kvinne tester positivt på viruset, vil helsepersonell kunne følge med på fosterets utvikling gjennom ultralyd for å påvise eventuell fødselsskade.



Les også: Gravide får avbestille charterreiser til zika land

Fakta om zikafeber

Sykdom forårsaket av zikavirus som i hovedsak overføres med mygg. I sjeldne tilfeller kan det også trolig være seksuelt overførbart.

Sykdommen forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania og gir vanligvis milde symptomer som ligner på denguefeber og chikungunyafeber, og som går over etter 2-7 dager.

Viruset ble første gang isolert fra aper i 1947. Det første tilfellet hos mennesker ble påvist i Nigeria i 1968.

De første tilfellene utenfor Afrika og Asia ble rapportert i 2007 på øya Yap i Mikronesia. I 2014 ble det for første gang rapport utbrudd på det amerikanske kontinent.

Per januar 2016 er det pågående utbrudd eller økende forekomst i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en betydelig økt forekomst av mikrokefali som falt sammen med et pågående utbrudd av zikafeber.

Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket.

I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset, også om dagen.

(Folkehelseinstituttet/NTB)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg