onsdag 5. oktober 2011

Pårørende fant levninger av datteren på Utøya

– Det er sterkt beklagelig, og det er noe vi fryktet kunne skje, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby.

Det som skulle være en verdig markering for pårørende på Utøya 19. august, utviklet seg til en uhyggelig opplevelse for en av familiene.
Kripos fulgte familien ned til pumpehuset, der datteren var en av de siste som ble skutt og drept, da familien oppdaget noe.
Oppdaget av familien
– Det første de ser er noe hvitt som skinner mot dem. Faren bøyer seg ned for å prøve å unngå at barna ser det. De har allerede sett det. Det viser seg da å være et kjeveparti med tenner, sier bistandsadvokat Christian Lundin til TV 2.
Bistandsadvokat Christian Lundin.Bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: TV 2 Kripos tok med seg funnet. En DNA-analyse bekreftet at det stammet fra datteren.
– Slik familien ser det, er dette en forferdelig belastning. For dem er det helt uforståelig hvordan det kan skje, sier bistandsadvokaten og viser TV 2 et bilde fra der levningene ble funnet.
Da familien fikk levningene tilbake, måtte de ta en svært tung beslutning.
– Denne jenta var jo allerede gravlagt, og begravelsen var i seg selv en veldig stor belastning for dem. Så måtte de da senere gjennom en episode hvor det var en urnenedsettelse. Det beskriver de som begravelse nummer to, sier Lundin.
Lundin understreker at familien ikke ønsker å kritisere politiet for arbeidet som ble gjort i timene rundt massakren.
– Her snakker vi om perioden etter denne hendelsen 22. juli, hvor politiet forsåvidt hadde god tid på seg, sier bistandsadvokaten.
Les også: – Jeg var en av de første som så gjerningsmannen
Politiet sier de finkjemmet Utøya
Lundin sier at flere var bekymret for at Utøya ikke var godt nok ryddet før pårørende skulle besøke åstedene.
– Jeg var i kontakt med andre, som også reagerte på det samme i forkant. Jeg har hørt fra andre at dette var sannsynglivis ikke klart, og dette er da det ultimate beviset på nettopp det
Politiet sier de finkjemmet Utøya fem ganger før overlevende og etterlatte fikk besøke Utøya i midten av august.
– Det er sterkt beklagelig, og det er noe vi fryktet kunne skje. Og det har da også skjedd. Det er også svært beklagelig at det er den aktuelle pårørendes familie som fant levningene det er snakk om, sier politiadvokat Pål Hjort-Kraby i Oslo politidistrikt til TV 2.
Kraby sier videre at levningene trolig er blitt avdekket etter et regnskyll som fant sted etter at politiet hadde vært på Utøya og saumfart området.
Les også: Sørgende fikk på nytt komme tilbake på Utøya

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg