fredag 2. september 2011

Dette lærer Polske trailersjåfører på kurs.

På et kurs for polske tungtransportsjåfører anbefaler kurslederen drastiske tiltak for å unngå å skade lasten ved en ulykke.


Oppfordringen kommer under et kurs for polske tungtransportsjåfører, der kurslederen sier det er bedre å kjøre over en personbil enn i grøfta med lasten:

- Jeg er litt frekk som sjef, fordi jeg alltid har sagt til mine sjåfører at kjører noen i veien for deg med en personbil så får du kjøre på personbilen. Den er lavere enn beina deres, sier instruktøren.

Det gravende dokumentarprogrammet «Prosto z Polski» på den polske TV-kanalen TVN24 filmet instruktøren med skjult kamera.

Les også:Trafikksikkerheten må bli bedre

TV-kanalen har presentert en rekke urovekkende opplysninger om kursingen de polske sjåførene gikk igjennom. EUs yrkessjåførdirektiv pålegger sjåførene å gjennomføre kurset hvert femte år.

- Sitter du i et vanlig vogntog, så kjør på personbilen. Da stikker den heller ikke av, sier instruktøren i programmet, som ble vist på polsk TV i mars.

Fikk hjelp av sjåfører

Bladet Norsk Transport bringer i dagens utgave en artikkel om saken, hvor de blant annet skriver at sjåførene lærer hvordan de skal unngå kontroller, at de skal trenge seg frem i trafikken og kjøre for fort.

VG har sett utdrag fra programmet og fått det oversatt av tolk.

Journalist Adam Kasprzyk i TVN24, en stor polsk TV-stasjon, forteller til VG at han fikk hjelp av tre polske sjåfører til avsløringen: De tre gikk på hvert sitt kurs, i hver sin by, med skjult kamera.

En av kursdeltagerne med skjult kamera utbryter i filmen:

«Å oppfordre sjåfører til ikke å bry seg om livet til andre bilister for ikke å skade lasten, er rett og slett sjokkerende.»

«En prostituert fra skogen»

Kasprzyk sier veldig mange, blant annet pårørende som har mistet sine kjære i vogntogulykker, har kontaktet ham etter at programmet gikk på TV.

- Jeg håper avsløringen kan føre til at vi får bedre forhold i Polen, med mindre fyllekjøring, råkjøring og dødsulykker. De fleste polske sjåfører er gode sjåfører, og jeg tror de også blir sjokkert over det som læres bort på disse kursene, sier Kasprzyk.

Programmet viser også at sjåførene blir fortalt hvordan de skal forfalske dokumenter, forklare seg til politiet, trikse med kjøre- og hviletider og unngå risiko hvis de plukker opp prostituerte langs veien.

- Tar du en prostituert fra skogen og det blir funnet narkotika hos henne, er det du som kommer i fengsel fordi bilen er regnet som en arbeidsplass, sier instruktøren som er filmet med skjult kamera.

Han blir konfrontert av reporteren senere i programmet.

- Bør dette bli sagt på et kurs?

- Jeg mener, nei, svarer han mens han vrir seg, tydelig brydd av journalistens spørsmål.

Det obligatoriske etterutdanningskurset ble også innført i Norge i 2008. Det er forskjellige aktører som holder kursene, som skal vare i 35 timer over fem kursdager. I TV-programmet går det frem at det jukses med dette.

I Norge er det til en hver tid en betydelig mengde polske sjåfører.

- De kan i prinsippet kjøre i Norge, men jeg velger å tro at det som er vist er et unntakstilfelle. Forhåpentligvis er det ikke mange som har fått slik «opplæring», sier administrerende direktør i Norsk lastebileierforbund, Olav Slaatsveen, til VG.

Direktøren opplyser at han har fått signaler om at vedkommende instruktør som skal ha uttalt at det er bedre å kjøre på en personbil enn i grøfta, har fått sparken.

- Da jeg fikk vite om dette ble jeg sjokkert. Det er jo ikke til å tro. Heldigvis representerer ikke dette norsk lastebilnæring, sier Slaatsveen.

- Forkastelig

- Dette er en sak jeg ikke har hørt om før. Dersom en slik praksis viser seg å medføre riktighet, vil jeg drøfte saken nærmere med den polske transportministeren på et møte vi har avtalt i oktober, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa til VG.

Senioringeniør Bjarne Sandnes i spesialorganet for utekontroll i Statens vegvesen sier de ukentlig stopper tungtransportsjåfører som har forsøkt å trikse med kjøre - og hviletiden.

- Brorparten av de vi stopper er nok utenlandske, men det er også en del nordmenn som trikser med dette, sier han.

Den polske TV-kanalens avsløringer er han klar på hva han mener om:

- Helt forkastelig. Selv som god helgelending klarer jeg ikke å finne en bannskapsrekke som beskriver det godt nok. At noe slikt en gang kan nevnes på et kurs, er helt utrolig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg