lørdag 6. september 2014

Verdens største søppelfylling

Verdens største søppelfylling

Hvis jeg fortalte deg at verdens største søppelfylling var nesten dobbelt så stort som det kontinentale USA ville du tro meg?

Vel, det er hvor stor Great Pacific Garbage Patch er. The Great Pacific Garbage Patch er samlebetegnelsen for to gigantiske masser av søppel som flyter i Stillehavet. De to massene er kjent som det vestlige Stillehavet Garbage Patch og det østlige Stillehavet Garbage Patch.

The Great Pacific Garbage Patch har blitt beskrevet som en "plast suppe". Den består av ca 100 millioner tonn søppel, som strekker seg opp til 100 meter under overflaten, alt blir holdt sammen av de virvlende strømmene i havet. Mammut søppel patch er et resultat av generell søppel fra både sjø skip og land. Her er en animasjon som viser bevegelsen av strømningene rundt Great Pacific Garbage Patch.

http://www.natural-environment.com/images/blog/great_pacific_garbage_patch_t.jpg
Curtis Ebbesmeyer, en oseanograf, har sammenlignet det med et stort levende vesen, "flyte rundt som et stort dyr uten bånd". Ebbesmeyer, som har sporet oppbyggingen av plast i havet i mer enn 15 år, sier at når dyret kommer nær land "... søppel patch Barfs, og du får en strand dekket med denne konfetti av plast". Noen strender på Hawaii har vært kjent for å bli begravet i 10 meter av plast søppel!

The Great Pacific Garbage Patch ble oppdaget i 1997 av Charles Moore, en amerikansk oseanograf. Han kom over det ved en tilfeldighet mens du tar en snarvei hjem fra en Los Angeles til Hawaii yacht rase.Da han kom inn i det nordlige Stillehavet gyre, fant han seg omgitt av søppel. Ikke bare en liten bit av søppel, men en virtuell kontinent av søppel. Hver dag i en hel uke, seilte hans fartøy gjennom et hav av søppel. - Moore "Hver gang jeg kom på dekk, var det store mengder søppel som fløt med".

Etter dette alarmerende funn, solgte Moore sin oljevirksomhet og ble en miljøaktivist. Hva blir gjort med dette?

Dessverre,så mener mange forskere at det er helt umulig å rydde opp i Great Pacific Garbage Patch. De har også sagt at forsøk på å rydde opp i dette kan faktisk gjøre mer skade ennn nytte på plankton og annet martimt liv. I alle fall har den amerikanske regjeringen nylig vedtatt lover om å øke finansieringen, slik at mer rydde arbeid kan gjøres i Stillehavet.
Artikkelen er oversatt fra www.natural-environment.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg