mandag 1. september 2014

Ulven får skylda..

Statistikken har en dyster lesning når det gjelder antall sau som blir tatt av rovdyr, og ulven får skylda.
http://gfx.dagbladet.no/labrador/341/341814/34181472/jpg/active/978x.jpg
Ulven får ofte skylda for sauedreping


I Norge blir det sluppet ca. 2 000 000 sauer på beite hvert år, ca. 1,5% av blir ikke funnet eller som mange rovdyrmotstandere mener er tatt av rovdyr, der ulven ofte får skyldea.

Flere ulver
Den norske ulvebestanden blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
Den foreløpig siste statusrapporten fra Høgskolen i Hedmark kom 15. april i år, og viser blant annet at det, som i 2011, ble født tre valpekull i helnorske revirer innenfor yngleområdet for ulv. Kullene ble i fjor født i ulverevirene Julussa, Slettås og Letjenna, som alle er i Hedmark fylke.

Hittil i år er det påvist 64 til 77 ulver i Norge, og 42 til 46 av disse er registrert kun på norsk side av riksgrensen mot Sverige. Det er imidlertid viktig å påpeke at dette er foreløpige tall, og at de endelige resultatene kommer 1. september i år.

Vinteren 2011-2012 ble det registrert 56 til 64 ulver i Norge, hvorav 28 til 32 hadde tilhold kun på norsk side av grensen.

Ulven har mye å gjøre
Regner vi at det.. ca. er i snitt 50 ulver i Norge blir statistikken ganske så dyster, med tanke på at det blir søkt ca. 30 000 rovdyrerstattninger, der tambuskap som sau går tapt..

Det regnes ca. 100 beitedager i utmark for sau i Norge, med da ca. 50 registrerte ulver så skulle hver ulv drepe 6 sauer hver dag hele beitesessongen.. Dette kan umulig stemme..

Ny erstatningsordning
Det skal nå utredes et nytt system for erstatningsordningen hvor bøndene får en stor del av erstatningen før skaden er skjedd. Det vil si at de vil få erstatning for i det hele tatt å ha buskap i områder med rovdyr, uavhengig av om det har skjedd skade eller ikke. I tillegg vil det fortsatt bli gitt skjønnsmessig erstatning for udokumentert tap.

Det vil kanskje motivere mer til å forebygge rovdyrskade på buskapen, for dersom bonden ikke har en eneste skadet sau, får han alle sauene i behold i tillegg til rovdyrerstatning på toppen. Det er ikke klart om forslaget skal innebære at erstatningen skal være større jo flere rovdyr det er i området - i tilfelle ville det kanskje begrense konflikten ytterligere.

Ulven trekker mot vest, og motsatt..

http://www.rovdata.no/Portals/Rovdata/Images/news/Kart_D%C3%B8d_ulv_2014_nettsak.jpg
Kartet gir en oversikt over de 15 ulvene som er registrert døde i Norge siden 1. august i fjor. Sorte prikker viser føderevir mens de gule korsene angir hvor ulven er registrert død. Pilene går i luftlinje mellom punktene, men ulvene kan ha beveget seg mye rundt omkring mellom disse punktene. Kart: Rovdata 

Oversiktstabell over døde ulver fra 1. august 2013 til 31. juli 2014:


Bedre viten
Sauebonden får ca. 4 500.kr. pr sau som er tatt av rovdyr, og 2009 ble det urbetalt 66 mill.kr. i erstatning...den gangen ble det etter sauebøndene's beregning tatt 154 sau pr. beitedag.. av rovdyr..og som vanlig er det ulven som får skylda..Når sauebonden får slike erstatningsbeløp, er det lett å forstå at det er mere lønnsomt å raportere bortkommen buskap (sau) der beløpet ligger mange ganger høyere enn normal slaktevekt.

Var denne artikkelen nyttig lesning for deg??..Eller, kanskje dette er din hjertesak??...
Dersom du deler kan flere få nyttig info om ulven ...

Ulven er et fint  dyr..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg