mandag 17. mars 2014

3. Hvilke retslige forhold oppstår når samboerskap etableres uten samboeravtale?

3. Hvilke retslige forhold oppstår når samboerskap etableres uten samboeravtale?

Som nevnt har vi ingen lov som regulerer forholdet mellom samboere. Dette innebærer at den rettslige posisjonen mellom samboende kan bli fullstendig forskjellig fra den rettslige posisjonen som oppstår melleom ektefeller.Skal samboende oppnå vanlige rettsforhold som blant ektefeller, må dette etableres ved samboeravtale.

I ekteskapsloven har ektefellene et felles ansvar for underhold av familien. I ekteskapslovens § 38 er det fastsatt at "ektefellene har sammen ansvaret for de utgiftene, og det arbeidet som kreves for det felles hushold, og til dekkning av andre felles behov. Ektefellene bidrar ved tilskudd av penger ved virksomhet i hjemmet eller på annen måte"

Samboende har ikke økonomisk underholdsplikt overfor hverandre. Den enkelte samboende har kun ansvar for seg selv. Dette kan være problematisk for den hjemmeværende samboer som ikke har penger, og hvor den andre samboeren er den som skaffer pengene til samboerskapets underhold.

Når to voksne lever sammen, betyr det normalt mindre om det finnes regler eller ikke for underhold av hverandre. Lever man sammen, så vil man normalt hjelpe hverandre. Likevel er det slik at det rettslig sett er en stor forskjell mellom samboende og ektefeller på dette området under samlivet. Dersom samlivet opphører kan hjemmeinnsatsen til den ikke utarbeidene bli kompensert i et delingsoppgjør ved at verdien av hjemmearbeidet likestilles med verdien av utearbeidet. Dette har ofte blitt betegnet som husmorsameie - innsatsen i hjemmet likestilles med innsatsen til den utearbeidene, og honoreres ved at sameie oppstår.

I en samboerkontrakt er det helt ordinært å ta dette inn som en del av samboeravtalen. Se for øvrig om dette i punktet om samarbeidsavtaler.

For voksne som bor sammen, kan det være en fordel at det opprettes gjensidige fullmakter slik at den ene kan disponere over den andre midler dersom samboer bli syk eller indisponert, og ikke kan ta vare på seg selv. Slike regler har vi nå fått regulert i vergemålsloven som gir adgang til å opprette såkalte frmtidsfullmakter.

<<< forige side/ 2. Når er samboerskap etablert

>>> neste side/ 4. Formuesordning mellom samboende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg