onsdag 19. mars 2014

5. Eneeie..

5. Eneeie

Som nevnt vil etableringen av samboerforhold i seg selv ikke medføre noen endring av eierskapet til den enkelte eiendel som samboeren tar med seg inn i samboerskapet. Det som denne eier fra før, forblir dennes eneeie. Denne ordningen er den samme som for ekteskap, hvor det i ekteskapsloven er fastslått at det den ene ektefelle bringer inn i ekteskapet, har denne også rett til å ta ut igjen under skifte uten deling.

Når en samboer arver eller mottar gaver, blir dette også samboerens eneeie. Dette er også samme ordning som for ektefeller hvor det det også er fastsatt i ekteskapsloven at gaver og arv mottatt i ekteskap, ikke skal deles opp ved separasjonen.

Det som ektefeller kjøper mens de er gift, går inn i felleseiet dersom det ikke er avtalt særeie. I samboerskap blir imidlertid det den ene kjøper, dennes eneeie. Utgangspunktet i samboerskap er her altså det motsatte av hva som skjer i ekteskap - hver eier fortsatt sitt alene selv om samboerskap er etablert.

At det foreligger eneeie, innebærer at den enkelte kan råde, og disponere eksklusivt over de eiendelene om han eller hun vil det. Dersom den ene for eksempel eier en hytte , så kan denne selge hytten uavhengig av hva den andre måtte mene. Tilsvarende gjelder også for boligen som den ene samboeren måtte eie alene, men her gjelder de unntak som er fastsatt i lov om husstandsfellesskap, hvor det fastsettes at dersom "sterke grunner taler for det" så kan den andre samboeren få overta boligeiendommen.

Motsatt vil ikke en kreditor rette sitt gjeldskrav mot skyldnerens samboer uten at nærmere skriftlig avtale foreligger. Også her er det slik at det den ene har av gjeldsforhold, ikke berører den andre. Det er bare den som stifter gjelden, som blir ansvarlig for gjelden.

Når to personer etablerer samboerskap, er altså utgangspunktet at hver av partene har fullstendig eneeeie til det den enkelte har ervervet.

Samboer som måtte ønske å ha en slik økonomiordning, bør opprette en skriflig eierfortegnelse, slik at det ikke senere oppstår  uenighet om hvem som faktisk eier eiendelen.

Ved avslutning av et samboerforhold med en viss varighet vil det ellers fort oppstå vanskeligheter med å bevise hva som eies av den enkelte.

<<< forige side/ 4. Formuesordningen mellom samboende

>>> neste side/ 6. Sameie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg