søndag 9. mars 2014

2. Når er samboerskapet etablert?

2. Når er samboerskapet etablert?
I ekteskapsloven har eksakte regler som fastsetter når et ekteskap er blitt etablert. Slik er det ikke for samboerskap. Det kan faktisk være slik at en av partene anser seg for å leve i samboerskap, mens den andre ikke gjør det. Definisjonen av hva som er samboerskap, har nok endret seg over tid, og det kan fortsatt være slik at samboerbegrepet har et noe ulikt innhold i ulike situasjoner.

I 2009 fikk samboere arverett, og i denne forbindelse fikk vi en ny bestemmelse i arvelovens § 28a som definerer samboerskap slik.
"Med sambuarskap i lova her reknar ein to personer over 18 år, som korkje er gift, registrert partner eller sambuar med andre, lever saman i eit ekteskapsliknande forhold. Eit sambuarskap kan ligge føre jamvel om partane for ei tid bur frå kvarandre pga. utdanning, sykdom, opphald på institusjon eller andre liknande omstende. Ein reknar det ikkje som som sambuarskap når to personar som etter ekteskapslova § 2 ikkje kan inngå ekteskap lever saman"

Definisjonen av samboerskap i arveloven er avgrenset til arverettslige forhold. Som nevnt har definisjonen av samboerskap være noe forskjellig i lovverket. For eksempel defineres samboer i utlendingslovens regler som " en søker som har levd i et fast forhold i minst 2 år med en referanseperson" og der "partene akter å forsette samlivet"

Det er imidlertid to forhold som jevnt over er en forutsetning for å kunne være samboer i rettslig forstand.

Kravene er at man,

1. bor sammen

2. lever i et ekteskapslignende forhold

i tillegg vil det nok kunne vær et moment at begge parter gjensidig bekrefter at de er samboende. Dette siste kan nok ha betydning når partene av ulike årsaker faktisk ikke bor sammen pga. studier, arbeid, opphold på institusjon e.l.

Samboerskap må avgrenses mot forhold der søsken lever sammen, eller foreldre lever sammen med voksne barn. Dette er husstands-fellesskap som er omhandlet i husstands-fellesskaps-loven. Denne loven gjelder både for samboere, og andre samlivsformer som ikke er ekteskapslignende i et samliv.

<< forige side/ 1. Samboerskap og økonomiske forhold mellom samboere

>> neste side/ 3. Hvilke rettslige forhold oppstår når samboerskap etableres uten samboeravtale

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg