torsdag 20. mars 2014

6. Sameie

6. Sameie

Forutsetningen for at sameie etableres under samboerskap, er at det inngås avtale om slikt sameie, eller at det på annen måte har oppstått et sameie. I samboeravtaler er det vanlig å tilpasse disse med forholdene i ekteskap. Dette gjøres ved at det i avtalen står at alt hva samboerne kjøper mens de er samboere, blir eiet med ideell halvpart på hver - de eier like mye i hver enkelt gjenstand.

I ekteskap er den vanlige eierkonstruksjonen felleseie, som også er en form  for sameie. Samboerskap er ikke ekteskap, og tilsvarende eierforhold i samboerskap kalles sameie.

Sameie betyr at de to sameierne eier en andel i gjenstanden. Andelen er ikke en bestemt del av gjenstanden, men en andel av hele gjenstanden - andelen er ideell.


Sameierforhold er regulert i en egen lov kalt sameierloven. Sameieloven er en generell lov for sameieforhold som regulerer sameierforholdet rettslig. Sameieloven gjelder imidlertidig kun generelt og forutsatt at ikke annet er klart avtalt.

I sameierlovens § 12 er det foreksempel fastsatt at sameierene eier  likt "når det ikkje er grunnlag for anna". Dette betyr at dersom det ikke er grunnlag for å fastslå noe annet, så eier hver av sameierene like store andeler.

Dette er imidlertid bare et utgangspunkt. For det første kan det være avtalt hvor stor sameierandel den enkelte har. Selv om dette ikke er fastsatt i avtalen, kan konkrete forhold klargjøre den enkeltes bidrag og man kan dermed komme frem til en annen eierfordeling. Det kan være økonomisk og praktisk innsats som virker inn. Spesiellt bør en merke seg  at hjemmearbeid kan få betydning, spesiellt om dette har gitt den andre mulighet til ekstra inntjening.

Selv om det ikke foreligger avtale om sameie, så kan sameierforhold likevel oppstå fordi samboerne  har hatt en  slik samenfiltret økonomi at det ikke lar seg gjøre å fastslå hvem som eier hva. Det kan også være at den enkelte eiendel er anskaffet på en slik måte at man etter en konkret vurdering kommer til at de tilhører partene i et sameie.

Momenter som avgjør om det er etablert et sameie eller ikke , tar først og fremst sitt utgangspunkt i graden av økonomisk fellesskap. Dersom samboerne ikke har holdt rede på hvem som har kjøpt hva, er det nærliggende å tenke seg at partene har etablert sameie. Sammensmeltet økonomi tilsier at eneeiertanken ikke har vært fremtredende. Sammensmeltingen har i seg selv noe sameieaktig ved seg.

Andre kan være om samboerne i det vanlige har kjøpt ting i fellesskap, Har de gjort det; kan det tolkes som at de har et ordinært sameie. Dersom samboerne både har gitt uttrykk for og lagt opp til at de har et varig samboerforhold, kan dette også tyde på det samme. Den faktiske varigheten av samboerskapet spiller også inn, og har samboerne barn, kan det i seg selv tyde på at sameie har oppstått. Stabilt samliv med stabile og varige familiekonstellasjoner tyder ikke på behov for å ha en adskilt økonomi. Til sist er alt dette momenter i en totalvurdering av om eneeie foreligger eller om sameie har oppstått.

Sameiet kan være generelt og gjelde for alle anskaffelser som har funnet sted under samboerskapet, eller det kan gjelde konkrete gjenstander som er sameie, men at sameie generelt ikke foreligger for alt som er anskaffet under samboerskapet. I et lanvarig samboerforhold vil det lettere bli til at alminnelige gjenstander inngår i et sameie fordi det ikke har vært bevisshet om at en av partene skal eie disse alene. For mer kapitaltunge gjenstander kan det imidlertid stille seg annerledes, f.eks. i forhold til bolig, hytte osv. Dersom boligen er registrert i tinglysningen på den ene, kan dette tyde på at denne eier boligen alene, men dette er ikke sikkert. I tilsvarende forhold i ekteskap er det ikke uvanlig at boligen står registrert på en av ektefellene. Likevel tilhører boligen felleseiet, med like eiendeler på hver.

I ekteskap kan ikke den ene ektefellen selge boligen uten den andres aksept, selv om boligen tilhører den ene ektefellen alene. I sameierforhold har den andre sameieren ikke samme rettighet, men etter sameieloven har sameier som eier sameieandel, rett til innløsning i medhold av sameielovens § 11.

<<< forige side/ 5. eneeie

>>> neste side/ 7. Opphør av samboerskap

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg